“Što ako napišem knjigu, pošaljem li samo dio ili cijelu knjigu izdavaču, koliko sve to košta, koliko dobivam …” – samo su neka od pitanja koja muče, ali i zbunjuju mlade (buduće) autore. Zbog toga je i nastao ovaj tekst – pitanja su postavljale djevojke koje su u fazi pisanja knjige, a Nova Priča vam donosi odgovore u suradnji s izdavačkom kućom Imprimatur.

Kome i kako poslati rukopis?

Sonja Lero (Imprimatur): Prvi korak svakako predstavlja stupanje u kontakt sa samim izdavačem. Imprimaturova imejl-adresa dostupna je na našoj stranici imprimatur.ba, ali i na našim društvenim mrežama, i ona je jedan od glavnih načina kako zainteresovani autori i autorke mogu stupiti u kontakt s nama, poslati nam rukopis ili neki njegov dio, zatražiti određene informacije te dobiti eventualne komentare i sugestije u vezi sa poslatim rukopisom.

Koliko se stranica šalje za početak izdavaču?

Sonja Lero (Imprimatur): Ne postoji tačno određen ili minimalan broj stranica koje je neophodno poslati. Ukoliko razmišljate o objavljivanju, to vjerovatno, je li, znači da ste već priveli kraju makar tu prvu fazu pisanja knjige, što znači da možete poslati cijeli rukopis, ali cijenimo kada uz sam rukopis dobijemo i neki autorov kratki osvrt na napisano, npr. sinopsis romana, glavne odlike napisanog, ideju koja stoji iza pisanja, nekoliko izdvojenih priča ili pjesama, preciznije – sve ono što autor smatra suštinski bitnim u vezi sa svojim rukopisom predstavljeno na najsažetiji mogući način.

Osmisliti dobar način predstavljanja?

Sonja Lero(Imprimatur): Ono što nam je puno bitnije od broja strana koje dobijamo jeste utisak da je riječ o autorima koji su dobro promislili svoje rukopise, koji su radili na njima, koji su dobro osmislili način njihovog predstavljanja.

Što ako izdavač prihvati napisano?

Sonja Lero (Imprimatur): Prihvatanje rukopisa zapravo samo je početak rada na objavljivanju knjige.

Nakon prihvatanja, slijedi uredničko čitanje rukopisa, rad na ispravkama i izmjenama koje treba da daju najbolju moguću verziju rukopisa. Taj rad razlikuje se od knjige do knjige, svaki naslov traži u nekoj mjeri drugačiji pristup. Tu se od autora očekuje da prihvati mentorstvo urednika i u skladu s njegovim sugestijama da ispravi problematična mjesta. Nakon što se s autorom pređu sva ta mjesta i nakon što se ta prva faza rada na rukopisu privede kraju, slijedi rad na samom tekstu u vidu lekture i preloma, pripremanje svih potrebnih propratnih materijala za najave i promocije, zatim tu je i osmišljavanje naslovnice, što je posao za koji je zaslužan dizajner s kojim radimo već duže vrijeme i zahvaljujući čijem radu smo postigli svojevrsnu prepoznatljivost vizuelnog identiteta.

Kao što se može vidjeti, to je proces sačinjen od velikog broja različitih koraka i vrlo je važno da autori već na samom početku shvate da izbor izdavača s kojim žele da rade podrazumijeva i potpuno povjerenje u njegov rad na svim ovim stavkama.

Povjerenje u izdavača

Sonja Lero (Imprimatur): Naravno da je bitno da autor bude zadovoljan raznim ovim stavkama koje čine njegovu knjigu, i kvalitetom teksta i načinom promovisanja i konačnim izgledom knjige, ali podjednako je važno imati povjerenja u rad izdavača kojeg ste izabrali i dopustiti ljudima kojima je to posao da na najbolji mogući način pristupe procesu pretvaranja jednog rukopisa u knjigu spremnu za objavljivanje.

Ako vama kao autoru smeta da se neki drugi ljudi, da tako kažem, miješaju u vašu viziju knjige, onda je možda samoizdavaštvo bolje rješenje.

Samoizdavaštvo?

Sonja Lero (Imprimatur): Moram ovdje napomenuti da mi ne radimo tzv. samoizdavaštvo, tj. da nama neko plati za usluge lektorisanja, preloma, pronalaska štamparije, a da onda mi damo autoru taj tiraž pa da obaveza distribucije i promocije pada na njega ili na nju. To smo znali raditi nekada ranije, kad smo imali više prostora, a ljudi su nam se često obraćali za pomoć, ali više to ne stižemo.

Mi kada nešto izdajemo, onda mi to i finansiramo i autor nema nikakvih troškova, ali to isto znači da moramo jako rigorozno da biramo ono što ćemo izdati.

Kako se definiše cijena knjige?

Sonja Lero(Imprimatur): Ukoliko se ovdje misli na određivanje cijene same knjige, ta cijena je rezultat različitih faktora, kao što su cijena štampe, same pripreme za štampu i svih segmenata koji u tu pripremu ulaze, dizajniranja korica, autorskog honorara, tiraža i predviđenog potencijalnog broja prodatih primjeraka u određenom vremenskom periodu, a u sebe uključuje i procenat koji uzimaju knjižare, ako pričamo o cijeni knjige u knjižarama, gdje taj procenat iznosi od 30% pa sve do 50%.

Dakle, zbir svih tih troškova zajedno utiče na konačno formiranje cijene svakog pojedinačnog naslova. Opet kažem, mi ne radimo uslužno izdavanje i ne naplaćujemo lekturu, prelom, dizajn korica i sve ostalo što ulazi u okvir pripreme knjige.

Koliko dobija autor, a koliko izdavač od prodaje?

Sonja Lero (Imprimatur): Vjerujem da određivanje postotaka i utvrđivanje načina plaćanja autorima varira od izdavača do izdavača. Ukoliko se odlučimo na rad s nekim, već na samom početku naznačimo koje su to naše mogućnosti i kakve uslove možemo ponuditi. U našem slučaju, autor dobija 10% od maloprodajne cijene primjerka, a tako je, bar koliko smo mi upoznati, i u ostalim izdavačkim kućama.

Napominjem da je to 10% važi kad je riječ o izdavačkim kućama koje na sebe preuzimaju sve troškove pripreme i štampe knjige. Ako vi kao autor radite s nekim gdje vi morate preuzeti troškove pripreme i štampe na sebe onda, naravno, nema smisla da to bude samo 10%.

Prodaja?

Sonja Lero(Imprimatur): Mi prodaju knjiga vidimo kao glavni izvor prihoda i zato smo vrlo ozbiljno pristupili pitanju organizovanja što više različitih kanala prodaje naših naslova. Tako, knjige koje objavimo prodajemo preko naše internet knjižare imprimatur.ba/shop, koja nudi najpovoljnije cijene i gdje vrlo rado s vremena na vrijeme organizujemo različite popuste, to je naš primarni kanal prodaje i njemu, shodno tome, posvećujemo najviše pažnje. Njegove najveće prednosti jesu niske cijene i mogućnost naručivanja s bilo kojeg mjesta na svijetu.

Praksa Imprimatura

Sonja Lero (Imprimatur): Imamo i tu praksu da prilikom objavljivanja svakog novog naslova preko našeg njuzletera najavimo i period pretprodaje, kada tu novu knjigu možete naručiti sa sniženjem od čak 40%. Pored toga, naše knjige mogu se kupiti na sajtu knjiga.ba, kao i u velikom broju knjižara u BiH (knjižare Kultura u Banjaluci, Bijeljini, Tuzli i Sarajevu; antikvarijat Ramajana u Banjaluci, knjižara Vrijeme u Zenici, knjižare Buybook i Connectum u Sarajevu), ali i u Srbiji (odabrane knjižare Delfi i Vulkan u Beogradu i Novom Sadu, sajt http://www.delfi.rs, knjižara Beopolis u Beogradu, knjižare Zenit i Most u Novom Sadu).

Imprimatur nudi i elektronska izdanja

Sonja Lero (Imprimatur): Ukoliko je neko zainteresovan za elektronska izdanja naših knjiga, nudimo i tu mogućnost, i to preko servisa Novinarnica i Bookmate. Trudimo se da naša izdanja učinimo dostupnim na svim mjestima gdje postoji interesovanje za njima. To nije nimalo lak i jednostavan proces, ali jeste proces na čijem širenju i poboljšanju radimo svakoga dana.

Inače, Imprimatur je mlada, ali uspješna izdavačka kuća iz Banja Luke. Sama ideja za pokretanje ove izdavačke kuće je bila podrška mladim autorima, koji su napisali svoje prve knjige.

Hvala još jednom Sonji na izdvojenom vremenu i odgovorima, a mi se dalje čitamo na Instagram profilu @nova_prica (Nova Priča) gdje možete saznati mnoge informacije vezane za pisanje, knjige, i gdje se zapravo možete umrežiti sa osobama koje vole pisanje i čitanje.

Vaš magazin Nova Priča

autor autorica besplatno blog bogatstvo citati copywriter esej historija ideja inspiracija instagram izdavač kindle knjiga knjige književnica konkurs kreativno ljubav majka motivacija nagrada novinarstvo pisac pisanje pisanje za blog pisanje za web pismo pjesma poezija prilika priča roman Sarajevo stihovi talenat tekst web zarada zbirka čitaj čitanje žene život

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *