Koliko puta ste se zatekli kako razmišljate o tome kako započeti tekst? Sad je gotovo, jer donosimo nove početke – tragove za boljim, razumnijim i uspješnijim tekstovima (plus primjeri)..

PITANJE
Samo ime kaže – Započnite s pitanjem koje će vas na neki način natjerati na razmišljanje, zanimanje ili provokaciju.

Kakav bi bio osjećaj raditi ono što voliš cijeli život – toliko da nikad ne želiš prestati? Divna žena već desetljećima radi na poslu, a iako je pred mirovinom, kaže da bi to mogla raditi još 100 godina.

*Zanima li vas i kakav je to posao, tko je ta osoba? Vjerujemo da je ovakav početak privukao vašu pozornost, stoga ga upotrijebite za neke od sljedećih tekstova.

OPIS
Opišite temu, mjesto, osobu ili bilo što što odgovara temi o kojoj pišete.

Na stolu je ostala stara, debela knjiga. Žuti papir i korice pričaju priču i prije nego što počnete čitati. Debeli sloj prašine otkriva da se ova knjiga već dugo ne čita i da je ničije ruke nisu mazile. Lijevo, sama, s prašinom koja je odbijala svaki dodir.

KONTRAST
Preokret, dvije različite situacije, nešto neočekivano.

Svaki dan čitala je knjige, meditirala i pratila priče uspješnih žena. Namirisala je uspjeh i novac, vizualizirala … i onda se sve promijenilo. Bio joj je dovoljan jedan običan dan na poslu da joj preokrene život.

KOMUNIKACIJA
S ovakvim početkom komuniciramo, pretpostavljamo, tražimo i nudimo rješenje.

Jeste li već odabrali knjige za jesen i smjestili se u udobnu fotelju kraj prozora? Ako ne, onda imamo …

CITAT
“Izvucite” iz teksta upečatljivu rečenicu sugovornika ili pronađite prikladan citat iz knjige, ovisno o tome o čemu pišete.

“Rekli su mi da neću nikada postati pisac. Danas iza sebe imam tri napisane knjige, a četvrta čeka da ugleda svjetlost dana.”

ANEGDOTA
Započnite sa zanimljivom situacijom ili pričom.

Moja baka je ustajala svako jutro u 5 i pripremala jelo. Prema njezinim pričama, kao djevojčica voljela je ustajati prije svih – prije ostalih deset članova obitelji i motati se oko stare peći. Kaže da mi, moderna omladina, neke stvari danas ne znamo cijeniti, pa mi je počela pričati zanimljivu priču, a onda sam duboko razmislila o svom životu.

Inače, početak teksta u novinarstvu naziva se lid. Nakon naslova vodeća je važnost jer najviše ovisi o tome hoće li netko nastaviti čitati tekst. Lid je “udica”, zadržava pažnju koju smo dobili naslovom.

Ako želite čitati sve više i više o potencijalnim kupcima i pisanju za web, preporučujemo knjigu Osnovi pisanja za medije

Vaša Nova PričaOdgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *