Neko sam ko je 35 godina bolovao tešku bolest. Borila sam se uz roditelje kao dijete, tinejdžerica, djevojka a zatim uz pomoć supruga i kao žena. Po rođenju dobih *psorijazu najtežeg oblika (*bolest kože). Pakao smo prolazili svi. Najgore mi je bilo što svi zbog mene pate, ja sam ionako navikla” – počinje priču Dijana Knežević (40), autorka knjige Tišina koja odzvanja, majka i supruga.

Dijana je po prirodi optimistična, kažu da je smiješna i spontana. Udana je, kaže, za predivnog muškarca 16 godina i za njega kaže da je njezin anđeo čuvar. Prije pet godina dobila je sepsu zbog psorijaze, bila je u komi, a zatim izgubila pamćenje. Danas je taj pakao iza nje, a ispred je put pisanja i knjige koja se trenutno lektorira.

Foto: Dijana sa mužem za kojeg kaže da je njen anđeo čuvar (iz privatne arhive)

“Kada čovjek preživi golgotu onda ima šta da kaže ili napiše. Pisanje sam počela jako davno. Zvuči kao kliše, ali sa 12 godina sam napisala roman, mislim da se zvao “Ljetna ljubav.”  Prijateljica Stanislava J. Njegovan mi je rekla: “piši, ti imaš šta da poručiš  svima.” Tako sam počela ozbiljno da pišem prije dvije godine” – navodi Dijana i dodaje da joj ništa nije teško napisati, i da je zna inspirisati slika koju ugleda.

Inspiraciju može pronaći u svakoj sitnici, ali priznaje da više voli zasebne tekstove nego roman u jednoj temi. Kaže da se nada da će do kraja godine objaviti knjigu “Tišina koja odzvanja”.

Foto: Dijana Knežević (iz privatne arhive)

“Pa sad vidjet ćemo, da ne bude ono – sve sam isplanirala još samo da propadne (smijeh), šalim se naravno. Trebala bi biti u prodaji u tom vremenskom periodu. Ja sam optimista tako da… bit će.” – optimistično kaže naša sagovornica.

Knjiga je nadahnuta njezinim životnim iskustvima, ponašanjem ljudi oko nje koje promatra i nepravdom koja se događa onima koji to ne zaslužuju.

Foto: Dijana Knežević (iz privatne arhive)

U suštini ukazivanje na svijest, na dobro, na sreću na prave životne vrijednosti bez imalo trunke govora -VI MORATE. Nisam motivator koji pametuje, isključivo pišem ono što može pomoći drugima da shvate vrijednosti življenja.” – otkriva autorica knjige Tišina koja odzvanja, a po tome je nazvala Facebook grupu koja broji više od hiljadu članova.

“Grupa Tišina koja odzvanja, nastala je 15.04 ove godine. Iskreno, dvoumila sam se da li da je napravim… Ne zato što sam nesigurna u sebe, naprotiv… ja svoju knjigu pišem da ostavim nešto svojoj Teodori od mame da ima za zauvijek. Jednostavno sam mislila da to možda ne zanima ljude. Usudih se i naiđoh na popriličan odaziv u grupi. Meni znači svaki komentar u istoj, svaki doživim kao male – velike recenzije, kao veliki “vjetar u leđa.” – ispričala je Dijana.

Foto: Dijana sa kćerkom Teodorom(11) (iz privatne arhive)

Do sada nije nailazila na prepreke u objavljivanju knjige, ali zato se često susreće s “nezgodnim” situacijama, pa nam je za kraj ispričala jednu anegdotu.

Ja sam vam hodajuća anegdota (smijeh). Ko me poznaje zna koliko sam ponekad smotana i smiješna ali reći ćemo spontana, da zvuči ljepše (smijeh). Pisala sam čak o istima u grupi, ali anegdote o knjigama nemam – mislim nemam još (smijeh).” – priznaje i otkriva za kraj jednu zanimljivu situaciju.

Foto: Dijana Knežević (iz privatne arhive)

“Sjedila sam sa drugaricama u bašti jedne ogromne kafane u kojoj je radio moj prijatelj. Ja sam bila na početku bašte, on u šanku na kraju skroz. Nazdravljao mi je svake dvije minute kad me ugledao. Ja uzvratim šta ću. Dosadilo mi to malo. Kažem drugarici: “ne znam šta je Mikiju nazdravlja mi svako malo.” Ona se okrene, pogleda u njega, pa u mene i kaže mi: “ne nazdravlja ti, toči piće na točilicama, prestani dizati čašu!!! (Smijeh) “.

Vaša Nova Priča

5 thoughts on ““Kada čovjek preživi golgotu ima šta da napiše””

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *