Živimo u vremenu kada su blogovi popularni, pogotovo jer danas svatko može imati svoj blog u samo nekoliko klikova – i to potpuno besplatno! No, je li moguće zaraditi novac s bloga?

Zarađivati ​​i živjeti od blogova moguće je, ali to se ne događa preko noći. Iako je blog pokrenut u samo nekoliko koraka, potrebno je puno više energije i truda da bi se od njega živjelo, posebno na Balkanu.

Blogovanje se kod nas (na Balkanu) još uvijek smatra hobijem. Blog se i dalje smatra nečim novim, premda je blog popularan u svijetu, možemo slobodno reći, od pojave interneta.

Neophodan kvalitetan sadržaj

Blog je poput svojevrsnog dnevnika, u koji autor zapisuje svoja razmišljanja. Na blogu također možete pisati vijesti, kritike, sve iz svog kuta.

Za profesionalniji izgled i iskustvo potrebno je novac uložiti u blog, što uključuje najam domene i hosting, kao i plaćanje za stvaranje i dizajn bloga. Prvo što trebate je odabrati dobru temu bloga i stvoriti strukturu. Nakon toga slijedi izrada vašeg bloga, što može biti lako ako odaberete web mjesta koja vam nude gotova rješenja, poput WordPressa.

Da pisanje bloga može biti dobar posao, pokazuju mnogi svjetski poznati, prije svega modni blogeri poput Chiare Ferragni, Aimee Song ili Nicole Warne. Biti bloger u svijetu više nije samo posao, već i karijera, ali svjesni smo da su popularni zbog svoje karijere. No, nije nemoguće ni za “obične” ljude zaraditi novac.

Sa stranice Women in Adria su razgovarali sa nekoliko hrvatskih blogera koje na to gledaju kao hobi koji im rijetko, ali ipak ponekad donese i neku zaradu.

„Želja mi je uglavnom da ovo radim dok god mi to predstavlja zadovoljstvo, a za to zadovoljstvo meni uglavnom bude dovoljno da se u tekstu pronađe bar jedna osoba i ja smatram svoje pisanje tad uspjelim“, ističe blogerica Iva.

Jedna od blogerica smatra da kod nas veće kompanije još uvijek ne shvaćaju da se više isplati uložiti u “objektivnu reklamu” putem blogera koje čita veći broj ljudi nego što, na primjer, neki modni časopisi imaju tiraž.”, smatra Ana. 

“Za kredit i režije zarađujem na „pravom“ poslu, ali pisanjem bloga mogu dobiti baš one crvene čizmice i ruž koji želim.”

Bez obzira što na sve, blog ima mnogo prednosti, čak i kad od njega nemate neke zarade.

Izvor: Women in Adria

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *