Zbirka pjesama i ilustracija ” U tuđem vrtu”, autorice Ilde Koca Baltić uskoro će biti dostupna na sajtu izdavača Nova poetika iz Beograda, Beti Ford klubu na Skadarliji, kao i u CZU klubu u Novom Pazaru.

Pjesme su nastale iz duboke želje autorke da svjedoči o trnovitom putu uspjeha, prilikom koga dolazi do odvajanja od poznatog (reza), prilagođavanja novim svjetovima (rana) i napokon, kod onih srećnih, rasta i prihvatanja izazova koje migracije sa sobom nose (izdanaka).

Foto/Ilustracija: Iz zbirke “U tuđem vrtu”

Ilda Koca Baltić (29) rođena je u Srbiji, a već pet godina żivi u Njemačkoj.
Master je inženjer energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije i zaštite životne sredine, doktorand je arhitekture u Srbiji i doktorand poslovne administracije u Engleskoj, stipendista Fonda za Mlade talente i dobitnik Dositejeve stipendije. Prihvaćena je da radi doktorat na Univerzitetu Worcester u Engleskoj.

Foto/Ilustracija: Iz zbirke “U tuđem vrtu”

“Pišem otkad znam za sebe, a sačuvane spise i pesme imam od vremena
kada sam imala dvanaest godina. Pišem, jer od svega čime sam se bavila, jedino pred nezapisanim slovima imam tremu i pred praznim papirom stojim ushićena kao malo dete”
– izjavila je Ilda Koca Baltić za Novu Priču.

Foto: Pixabay

Dobitnica je raznih nagrada i priznanja za poeziju, od kojih se izdvaja priznanje „Desanka Maksimović“ Srpske književne zadruge, 2008.
godine. Ilda Koca Baltić živi zajedno sa suprugom i dva sina u Bielefeldu, Savezna Republika Nemačka, gdje radi kao inženjer arhitekture u uspješnoj njemačkoj kompaniji.

Ilda Koca Baltić rođena je 1990. godine u Novom Pazaru. 2013. godine završila je studije Arhitekture na Državnom Univerzitetu u Novom Pazaru. 2014. godine postaje član Asocijacije srpskih arhitekata. 2015. godine završava master studije arhitekture, a 2016. godine master studije energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije i zaštite životne sredine.

Bila je finalistkinja na međunarodnom konkursu za poeziju „Desanka Maksimović“ u Valjevu, za najbolju neobjavljenu zbirku pjesama, 2008. Osvojila je drugo mjesto na konkursu za poeziju u Narodnoj biblioteci “Dositej Obradović” Novi Pazar, 2008. Od zbirki izdvaja: Zbirka eseja iz “Misli Sandžačke omladine” (koautor), 2014, Zbirka eseja “Sehara iz Sandžaka” 2015 (koautor), kao i Zbirka poezije i ilustracija „U tuđem vrtu“, 2020.

Vaša Nova Priča

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *