Ostala su još dva mjeseca do kraja ove godine i vjerujem da svi jedva čekamo da se završi i nadamo se da će iduća biti mnogo ljepša i bolja. Ali ako se osvrnemo na ovu godinu primijetit ćemo da smo i u ovoj imali itekako mnogo toga za naučiti, izvući pouku, uraditi i vidjeti. Evo onoga što sam ja naučila dosad – piše za Novu Priču Elmedina Hodžić, profesorica francuskog i turskog jezika koja radi kao projektna menadžerica već nekoliko godina, poliglota je i govori 6 stranih jezika. Pročitajte njen tekst u nastavku.


Ako nešto krene lijepo, ne mora značiti da će se lijepo i završiti i obratno. Da prilike treba stvarati i koristiti, a ne čekati ih. Da mnoge stvari koje smo smatrali normalnim i uzimali zdravo za gotovo su najčešće one koje su nam falile u proteklih nekoliko mjeseci. Dakle, trebali smo naučiti da budemo više zahvalni za ono što smatramo da treba uvijek biti tu, a ne bude. Da nam život često pruži priliku da bolje upoznamo ljude oko sebe, pa čak i one koje smo mislili da baš poznajemo (aha malo sutra!). Da cijenimo vrijeme provedeno sa našim najdražima jer oni danas-sutra mogu ne biti tu ili nas život može odvojiti od njih na duže vrijeme nego što smo planirali.

Da jačamo unutrašnju vezu s ljudima, gradimo povjerenje sa partnerom/bračnim drugom jer tako uvijek ostajemo povezani bez obzira da li nas dijele kilometri ili ne. Da se solidarišemo sa ljudima u nevolji, sa starijima i iznemoglima, da budemo na usluzi drugima jer je ova godina pokazala da nam je to itekako potrebno, čak štaviše i neophodno! Da bolje iskoristimo prilike koje nam se pružaju što lično što preko interneta. Da se ne opiremo previše promjenama i budemo fleksibilni i prilagodljivi. Da se, umjesto što se žalimo na nedostatke online nastave i rada, fokusiramo na njegove prednosti (realno, ko ne voli u pidžami raditi/sastančiti/pratiti nastavu?). Da imamo više od jednog izvora prihoda jer ako onaj jedan zakasni ili se prekine da se imamo čime finansirati. Mislim da je ovo jedna od najvećih lekcija ove godine kada je zbog pandemije mnogo ljudi ostalo bez posla, a samim tim i (jedinog) prihoda.

Da treba imati onaj čuveni štek za crne dane koji možda nužno i ne moraju biti tako crni, ali u potrebi itekako dobro dođe dodatni novac. Da mnogi od nas nedovoljno poznaju sopstvenu državu i njene ljepote i da se itekako lijepa mjesta za posjetiti mogu naći i kod nas, u blizini. Ovo je jako bitno za sve nas, putoholičare, koji u ovoj godini nismo nigdje van granica išli već smo sastavili listu mjesta koje želimo posjetiti u našoj zemlji i krenuli u avanturu. Da je jako važno zadržati pozitivne misli u vremenu kad nas se bombarduje s negativnim vijestima koje predstavljaju problem za naše mentalno zdravlje. Ok, situacija nije sjajna, ali ne može trajati zauvijek, zar ne? Da je jako važno graditi svoj osobni brand uz posao jer u vremenu krize, neko će odabrati baš tebe u moru istih CV-a jer je čuo za tebe od poznanika, poslovnog partnera, preko društvenih mreža. Da je lijepo imati kod sebe dovoljno knjiga za čitanje i da vrijeme iskoristimo da pročitamo sve ono što smo dugo vremena odlagali.


Još mnogo štošta se moglo naučiti ove godine i dalje se nastavlja učiti. Ovo su bile samo neke od stvari koje sam smatrala važnim za podijeliti. Biti dobar čovjek ne košta ništa, a znači mnogo. Podrži ti danas nekoga, neko će sutra podržati tebe i tako ukrug. Podržimo male biznise, domaće proizvode, pomozimo komšiji, bratu, nepoznatom licu na ulici i ponašajmo se odgovorno kako bi što manje štete prouzrokovali i sebi i drugima. Pametno iskoristimo ova dva mjeseca i dočekajmo 2021. spremni, zdravi i zadovoljni.

Napisala: Elmedina Hodžić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *