Džaba ti nekad sve pare svijeta, ako zdravlje nemaš.

Imala sam nebrojeno puta situacije u kojima su mi se bogati sa tugom u glasu povjeravali i govorili mi: “šta mi vrijedi, što bogat/a sam, niti sam fizički niti psihički u redu. Uništila me bolest, tuga, nemoć, svi su se razišli, svako ima svoje obaveze, a sve bi dao/la za malo mira, zdravlja i radosti.” Slušala sam ih sa tugom i knedlom u grlu, savjetovala i posmatrala ih tužno kako se predaju bolu. Bili su kao i ja Iscrpljeni od borbe između tih bijelih zidova sa visokim stropovima, velikih prozora iza kojih viri samo parče neba.

grayscale photo of man in t-shirt and watch holding smartphone
Foto: Unsplash

Ista soba, ista bol, sablasna, tišina i odzvanjanje klompi od osoblja koje žuri, ko zna gdje, ko zna kome… samo to se čuje. Noći su bile još crnje. Ali virila je ta sloboda od nekud, osjećala sam je. Čekala je upravo mene jer ja nisam odustala. Gledajući ih dobijala sam još veću snagu smatrajući da im je teže nego meni, svjesno znajući da nije bilo tjelesno, ali mentalno definitivno da. Tu sam bila mnogo jača, a puno mlađa od njih.

person holding bird
Foto: Unsplash

Zadnji put u bolnici pred moj izlazak jedan čovjek mi reče: “idi, srećno ti bilo, ali vratit ćeš se opet i ja sam.” “Ne, neću.” – Nasmijala sam se, poželjela mu brz oporavak i odjurila. Nisam se vratila. Neki ljudi koji imaju previše svega, mnogo puta misle da imaju sve i da se njima ništa desiti ne može. Može naravno i nažalost. Slobodu, zdravlje, ljubav i radost ničim kupiti niti platiti niko ne može. Tužno je što to neki shvate prekasno ili nikad. Što čuvaju bogatstvo, a da ne znaju ni zašto, ni kome i ne pomažu nikome. Što pored očiju ne vide da i drugima pomoći treba, baš kao i njima, baš kao i svima nama.

persons hand forming heart
Foto: Unsplash

Pomozite, udijelite… praznici idu, solidarišite se. Nekada naše malo nekome znači mnogo. Lijepa riječ, ljubaznost, dar… Čovjek bi trebao biti srećan onda kada dâje onome koji mu ničim, osim toplog pogleda, punog zahvalnosti nema čime uzvratiti.

Dijana Nini Knežević

Naslovna Fotografija: Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *