Tekst na web platformama (blog, web portal) je multimedijalan. To znači da osim samog tekstualnog sadržaja ima i odgovarajuće fotografije, galeriju, ilustracije, video, grafičke prikaze, zvuk, animacije, hiperlinkove, reklame, Facebook ili Instagram postove i slično. Može sadržavati sve ovo, a može biti samo jedno, npr. fotografije. To zavisi do same teme i potrebe teksta.

Pažnju publike nije lako dobiti, obzirom da postoje razne distrakcije dok konzumiraju sadržaj, odnosno smetnje. Zato tekst na webu prije svega treba imati naslov koji će privući, ali i zadržati pažnju. Ovo ne znači da mora biti u negativnom smislu senzacionalistički.

woman in black sweater using macbook pro
Foto: Unsplash

Prva rečenica u tekstu na web portalu treba da bude na neki način udica – da daje glavnu informaciju, suštinu – ali na način da žele još da saznaju, odnosno nastave čitati tekst.

Više nego poželjno je imati pasuse, odnosno odvojiti po nekoliko rečenica – tako da svaki pasus nosi neku poruku, misao, a i da se po potrebi može izbaciti iz teksta bez da naruši suštinu.

Fotografija

Teško je zamisliti tekst na blogu ili web portalu bez barem jedne fotografije. Fotografija doprinosi preglednosti teksta i ilustrovanju napisanog. Ona može biti u vlasništvu onoga koji vodi blog, piše vijesti i slično, a može biti i preuzeta. U tom slučaju bitno je napisati ko je autor fotografije i provjeriti da li je uopšte dozvoljeno korištenje u bilo koje svrhe, npr. komercijalne.

person holding black DSLR camera
Foto: Unsplash

Fotografija koje vidite, preuzete su sa platforme Unsplash gdje je dozvoljena upotreba fotografija, bez obaveze navođenja izvora ili linkova. Možete u znak zahvalnosti navesti ime autora ili linkovati (kao što smo to mi uradili).

Video

Video po pravilu ide na kraju teksta, ili poslije jednog pasusa teksta. Ukoliko sam video donosi vrijednost, novost, odnosno vijest, tekst bi trebao tu biti samo uvod, odnosno pratnja. Dakle, ako je cilj da neko pogleda video, u tekstu ne bi trebali sve otkriti.

turned on LG flat screen monitor
Foto: Unsplash

Po pravilu nije smisleno postaviti video bez barem jednog pasusa. Kao i kod fotografije – provjerite da li kršite određena pravila objavom videa.

Video možete jednostavno dodati pomoću opcije u WordPress-u (dodati sa računara, zalijepiti link ili slično).

Hiperlinkovi

Hiperlinkovi su ustvari veza između dvije stranice na webu. To mogu biti stranice sa istog bloga, portala, kao npr. ova na Nova Priča. Mogu biti i veza koja upućuje na neki drugi blog, kao npr OVAJ.

turned on black Android smartphone
Foto: Unsplash

Uloga hiperlinkova može biti i da pruži vjerodostojnost informacijama koje su navedene u tekstu, posebno ako je tema osjetljiva. Na kraju ovog teksta vidjet ćete hiperlinkove koji vam mogu biti korisni ukoliko želite više čitati o ovoj temi.

Linkujemo i ono što smo preuzeli, kako bismo uputili na pravi izvor.

Reklame (sponzori, Affiliate)

Često možemo vidjeti reklame između pasusa vijesti na raznim web portalima, gdje na neki način često izgledaju kao fotografija. Na ovom portalu Nova Priča testirali smo Affiliate reklame poput Amazona i Click Here To Join Native Media“>OVDJE (NATIVE MEDIA)

Ona može biti pozicionirana u bilo kojem dijelu teksta, na web portalu ili blogu, a na vama je da odaberete najbolje rješenje koje neće ugrožavati iskustvo korisnika dok čita.

Pročitajte i ostale ostale lekcije OVDJE, a u nastavku preporučena literatura ukoliko želite ozbiljno da se posvetite novinarstvu, medijima, pisanju na webu ili komunikologiji.

NAPOMENA: Većina nabrojane literature je dostupna besplatno u pdf verziji

Preporučena literatura:

Osnovi pisanja za medije – N. Kurtić

Demokratičnost www – komuniciranja – E. Osmančević

Uvod u znanost o medijima i komunikologiju – Michael Kunczik i Astrid Zipfel

Uvod u medije (uredila Zrinjka Peruško)

Razumijevanje medija – McLuhan Marshall

Razumjeti novinarstvo – Burns Sheridan


Bogati mediji, siromašna demokratija – Robert W. McChesney

Historija novinarstva – Đovani Gocini

Od pećinskog crteža do interneta – Muhamed Nuhić

Priručnik za medije


Dodatno:

Kult amatera – Andrew Keen

Digitalna isključenost – Robert. W. McChesney

Plitko – Nicholas Carr

Vaša Nova Priča

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *