Pokušali ste pisati osvrte na književna djela (recenzije), ali niste zadovoljni napisanim? Osjećate kao da nešto nedostaje, kao da nikako na papir ne možete prenijeti pročitano, suštinu? Možda ste čitali različite osvrte, neki su vas dotakli, a neki ne? Osvrt ili recenzija je uvijek više od riječi, a karika koja nedostaje jeste da “svaka recenzija mora imati čitatelja koji se neće plašiti da u nju ubaci vlastiti sud. Ako nema toga, bilo bi vam dovoljno da pročitate kratak sadržaj na poleđini” – rekao je Ismar Krdžalić, autor i recezent koji je naš današnji gost na Novoj Priči.

Ismar Krdžalić autor je romana „Poseban od prvog udisaja“ objavljen krajem 2012. godine i zbirke kratkih priča „Gram prijateljstva“ objavljene pet godina poslije. Piše i novi roman, kratke priče, kao i recenzije, a u nastavku ćemo pričati upravo o pisanju recenzije, formi, suštini, a sve iz Ismarovog iskustva.

ŠTA JE USTVARI RECENZIJA?

Ovaj autor kaže da recenzije ili osvrte na književna djela, piše kad god neko djelo pokrene u njemu neku reakciju vrijednu da se o njoj govori.

Za mene je recenzija jedan od brojnih načina da odamo poštovanje književnosti i zahvalimo joj što je dio našeg života. Recenzija je prigodan način da knjigoljubac argumentuje zašto mu se neko djelo dopada ili ne dopada, u čemu je njegov nepobitan značaj čak i onda kada se ne podudara sa našim ličnim afinitetima – izjavio je Krdžalić.

KAKO SE BAVITI PISANJEM RECENZIJA?

Zamolili smo Ismara da otkrije neke smjernice za sve vas koji pišete ili želite da pišete recenzije (za izdavačke kuće). U nastavku ove priče bit će i detaljne smjernice, savjeti i ciljevi recenzije.

Ako je pisanje recenzija ono što volite i čime biste se željeli baviti, odvažite se na najteži korak – počnite! Ako se ne budete bavili onime što volite, ono će se na negativan način baviti vama. Stupite u kontakt sa izdavačima putem onih knjiga koje već imate u svojoj kućnoj biblioteci. Napišite im koja su vam se izdanja dopala, te predložite buduća, priložite upečatljivu fotografiju“, savjetuje ovaj recezent i autor dva romana.

Pri rezimiranju radnje udaljite se od onoga što piše na poleđini, ali zastanite ondje, gdje bi vama bilo zanimljivo nastaviti sa čitanjem. Uvijek imajte na umu da je kod nekih djela jednako zanimljiva i priča o njihovu nastanku, te istu pokušajte integrisati u recenziju. Ukoliko se suočite sa negativnim komentarima i pokušajima ubjeđivanja u suprotno, sjetite se sljedećeg: Dvije osobe nikad nisu pročitale istu knjigu!

ŠTA SVAKA RECENZIJA MORA IMATI?

Ovaj autor kaže, kao što smo i na početku citirali da svaka recenzija mora imati čitatelja koji se neće plašiti da u nju ubaci vlastiti sud. Ako nema toga, bilo bi vam dovoljno da pročitate kratak sadržaj na poleđini.

Dobar recenzent dat će vam smjernice kojem čitalačkom profilu bi se djelo moglo svidjeti. Lično imam strukturu pri pisanju recenzija, što ne znači da postoji neki striktni obrazac koga biste se trebali držati pri pisanju. Stvaranje i sprovođenje vlastitih ideja ujedno stvara i autentičnost” – otkriva Ismar.

On navodi da preduslov za pisanje dobre recenzije jeste da ga književno djelo pokrene, da poslije njegovog čitanja bude drugačiji nego što je bio na početku.

Samim tim među mojim recenzijama se mogu naći i ona djela koja se meni nisu dopala, ali čija književna ili kulturološka važnost jeste velika, ili ima potencijala da takva postane. Osim toga, jako je uzbudljivo kada neko pročita određeno djelo baš zato što se meni ne dopada – navodi Ismar za Novu Priču.

SAVJETI ZA PISANJE

Navodi da pravljenje bilješki smatra ključnim za nastanak kvalitetne recenzije.

“Ukoliko čitam na Kindle-u, sve postaje još i jednostavnije jer taj elektronski čitač omogućuje svojim korisnicima da jednim dodirom označe svoje omiljene pasuse. U drugim slučajevima u mobitel zapišem stranice na kojima se nalaze vrijedni citati kao i one na kojima se dešava nešto bitno za radnju samog djela. Tako na kraju imam koncept recenzije – otkriva Ismar Krdžalić za Novu Priču.

CILJ (KVALITETNOG) OSVRTA

Ovom mladom autoru cilj recenzije jeste vođenje neke vrste čitalačkog dnevnika, lakše podsjećanje na radnju književnog djela ili na drage citate. Između ostalog savjetuje blogere da da trebaju pisati u službi lijepe književnosti, a ne zbog izdavačkih kuća, o čemu govori u nastavku.

“Smatram pohvalnim to što su balkanski izdavači postali svjesni značaja recenzija i bloggera koji doprinose boljem plasmanu njihovih izdanja. Međutim, ponekad i bloggere treba podsjetiti da djeluju u službi lijepe književnosti, a ne zarad dodvoravanja izdavačkim kućama. Pisanje recenzija mi je donijelo preporuke knjigoljubaca koji su mi skrenuli pažnju na neke sjajne, a nepravedno zaboravljene naslove. Obožavam tu interakciju među ljubiteljima pisane riječi” – priznaje Krdžalić.

DRUŠTVENE MREŽE I ČITANJE

Pitali smo Krdžalića šta misli o današnjim preporukama, “recenzijama” knjiga koje često viđamo na društvenim mrežama.

“Mislim da su produžena ruka kulture na društvenim mrežama, te ih u tom svjetlu smatram opravdanim. Pored toga me zaboli duša kada nekome treba tuđe mišljenje ili čak odobrenje kako bi se odvažio na čitanje Andrića ili Goethea. Ne bismo trebali dovoditi u pitanje vrijednost djela čije je mjesto u svijetskom literarnom kanonu zapečaćeno. Njihovo pomno isčitavanje od vas može napraviti vrsnog recenzenta koji će hrabro iznositi vlastitito mišljenje” – otkriva na kraju za Novu Priču.

Inače, Ismar Krdžalić trenutno živi u Njemačkoj gdje studira germanistiku i francuski jezik. Prije šest godina počeo je sa pisanjem recenzija, ostvario je mnoge saradnje, kao naprimjer sa Buybookom i mnogim poznatim autorima i blogerima. Njegova lista za čitanje knjiga trenutno broji oko 400 naslova.

Foto: Ismar Krdžalić/Privatna arhiva

Vaša Nova Priča

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *