Blog je živa stvar! Kao i sve ostalo i informacije brzo stare, linkovi postaju nefunkcionalni – a vrijeme ide. Možda je pravo vrijeme da provjerite svoje blog postove i pružite im novi sjaj. Zašto? To što su vaši tekstovi napisani prije godinu ili dvije, ne znači da ih niko ne čita! Dajte novu vrijednost, uredite i dobit ćete puno toga nazad.

1. Tekst

Odredite pojedine tekstove i pročitajte ponovo. Skenirajte tekst, provjerite pravopis, pasuse, rečenice.  Dodajte nove informacije, ili pak izbrišite dijelove koje smatrate suvišnim. 

Sa desne strane (važi za WordPress) provjerite da li je u ispravnoj kategoriji, odnosno da li uopšte imate kategorije. Stavite ključne riječi (Seo) i provjerite heštegove sa desne strane u opcijama u WordPressu. 

turned off laptop computer on top of brown wooden table
Foto: Unsplash

2. Naslov

Kako vam se sada čini neki naslov na vašem blogu? Možda je vrijeme da ga korigujete, kako bi vaš tekst na taj način došao do ljudi kojima će koristiti. 
Čekirajte da li može biti napisan kraće i jasnije,  a da ipak daje informaciju šta je tekstu. Izbacite suvišne riječi. Provjerite i podnaslove u tekstovima.

3. Fotografije

Osvježite fotografije. Na Unsplash i Pixabay pronađite besplatne fotgrafije i ubacite između pasusa u tekst kako bi tekst bio vizualno ljepši i pregledniji. 
Provjrite također i naslovne fotografije.

woman in gray shirt sitting on bench in front of MacBook
Foto: Unsplash

4. Hiperlinkovi

Provjerite barem nekoliko tekstova i linkove u njima, jer recimo možda je neki link nevažeći – od neke domene, profila i slično.

5. Menu (kategorije)

Da li u vašem meniju imaju kategorije kako bi se čitaoci lakše orjentisali na blogu? Tekstove rasporedite u kategorije. Vrlo jednostavno možete kreirati kategorije, nemojte da vas to mrzi, jer osim dobrih tekstova oni koji vas čitaju žele lijepo i ugodno iskustvo dok čitaju.

woman holding tea filled mug using MacBook
Foto: Unsplash

6. Impresum

U Impresaumu treba da bude o tebi, a ne o blogu. Napišite priču o sebi,  a potom i neke stvari iz biografije. Pogledaj moju priču OVDJE

7. Info o blogu

Uredi ili dodaj informacije o blogu. Koja je svrha, misija i vizija bloga? 

black flat screen computer monitor and gray wireless mouse
Foto: Unsplash

8. Vizuelni izgled, dodaci i reklame

Na kraju razmislite da li vam se dopada sadašnji izgled bloga i vizuelna tema bloga.  Da li imate instalirane dodatke koji vode do vaše Facebook stranice, Instagram profila ili neke druge platforme na koju želite da osoba klikne?
 
Ukoliko imate reklame, provjerite gdje su pozicionirane, da li kvare iskustvo dok neko čita ili otvara tekst?  Da li ima suvišnih reklama? Provjeri klikove, odnosno konverziju i uredi.

Javi mi se na mail amra.novaprica@gmail.com i zakaži BESPLATNE KONSULTACIJE.

Više o meni pročitaj OVDJE
Više o Novoj Priči pročitaj OVDJE
Za više ovakvih tekstova posjeti kategoriju PISANJE ZA WEB

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *